Jednoletá nebo dvouletá bylina, pěstovaná většinou jako jednoletá. Čínské zelí netvoří hlávku, má různě rozevřenou přízemní listovou růžici. Její dužnatý řapík je od čepele zřetelně oddělený. Rostliny jsou zcela lysé s tužší, leskle zelenou, k řapíku sbíhavou čepelí listů. Užitkovou částí jsou listy a zdužnatělé bílé žlábkovité řapíky. Listy jsou tmavěji zelené než u pekingského zelí. Listy se používají stejně jako špenát, salát, případně jako chřest. Zelí pekingské tvoří růžici listů se širokými dužnatými řapíky a centrální hlávku, později vybíhá do květů. Hlávky jsou tvořeny světle zelenými neojíněnými listy, mohou být až několik kilogramů těžké. Mají protáhlý tvar. Rostlina je výrazně dlouhodenní.
Pěstování
Čínské zelí je vhodné pěstovat při chladnějším počasí. Stačí mu velmi krátká vegetační doba. Vyséváme přímo na stanoviště, ale až od poloviny června. Jarní výsevy buď špatně rostou nebo vybíhají do květu. Vyžaduje humózní půdu a pravidelnou zálivku. Pozor si dáváme při pleti a okopávání, protože mají mělce rozprostřené kořínky. Čínské zelí sklízíme už 3 týdny po výsadbě. Odřízneme listy a počkáme, až rostlina zase znovu obrazí. Pekingské zelí můžeme také vysévat přímo na stanoviště. Vyséváme velmi brzy do skleníku nebo až v druhé polovině července na záhon.
Nároky na pěstování
Čínské a pekingské zelí vyžaduje těžší a dostatečně zavlažovanou půdu s množstvím organického hnojiva. Zelí je také možné pěstovat na vyvýšených záhonech nebo v brázdách. Po celou vegetační dobu potřebuje dostatek vláhy, nesmíme ho nechat vyschnout. Protože se jedná o mělce kořenící plodinu je vhodná pro nástylku z posečené trávy, která udrží v zemi vlhko a také nenechá rozmnožit plevel.
Sklizeň
Čínské zelí můžeme začít sklízet už 3 týdny po výsadbě odřezáváme listy 3 cm nad zemí. Poté počkáme, až zase znovu obrazí. Pekingské zelí sklízíme ve chvíli, kdy dorostou hlávky. Pro uskladnění pekingské zelí sklízíme až koncem října nebo začátkem listopadu. Snáší i menší podzimní mrazíky. Pekingské zelí se dá výborně skladovat v dobrých podmínkách až do ledna. Je to ideální salátová zelenina do zásoby pro zimní období. Čínské zelí se skladová nedá, ale zato se sklízí postupně už od července.
Choroby
Semenáčky a vzrostlé rostliny zelí rádi napadají dřepčíci. Po vzejití rostlin můžeme přikrýt záhon bílou netkanou textilií, ta zamezí broukům v přístupu k rostlinám. Tak jako všechny brukvovité napadají tyto druhy zelí i housenky běláska zelného. Rostliny musíme také chránit proti slimákům.
Zajímavosti
Čínské zelí je základem do všech čínských smažených jídel a polévek. Důležité je přidávat zelí až úplně nakonec vaření, nebo lehce osmahnout nebo nechat projít varem. Listy musí zůstat stále křehké. Čínské zelí lze používat také ke kvašení. Pekingské zelí se používá především na saláty.
Obě rostliny mají téměř stejný obsah vitaminů i minerálních látek, obsahují hodně vitamínů C a vitamíny B1, B2, B3, provitamín A. Z minerálních látek hořčík, draslík, železo, vápník.
0 komentářů