1. Domů
  2. /
  3. Pěstujeme
  4. /
  5. Zelenina
  6. /
  7. Česnek
  8. /
  9. Česnek setý (Allium sativum)

Česnek setý (Allium sativum)

Vytrvalá bylina z čeledi amarylkovitých, příbuzný póru, cibuli a pažitce. Pěstování česneku je v našich podmínkách snadné při dodržování pěstebních zásad.  Česnek dorůstá výšky 40 cm. Palice česneku se skládá ze stroužků, obalené slupkou bílé až fialové barvy, stroužky jsou silně aromatické. Česnek dělíme na paličák a nepaličák. Paličák – vybíhavý: je tvořen květním stvolem s pacibulkami a stroužky. Nepaličák – nevybíhavý: květní stvol nevybíhá a také se nevytvářejí pacibulky.


Pěstování

Česneku se dobře roste na otevřených a slunných stanovištích s půdou propustnou a lehkou.
V těžších půdách se snažíme o větší propustnost půdy přidáním písku, je vhodné pěstování ve vyvýšených záhonech. Česneku se daří v půdách vyhnojených po předcházejících plodinách. Při pěstování česneku je velmi důležité pamatovat na střídání plodin   a vyvarovat se pěstování na záhonu, kde předtím rostla cibule, pórek…

Množení

Česnek pěstujeme z jarní nebo podzimní výsadby stroužků. Můžeme vysazovat i pacibulky, které vytvářej jí v prvním roce malé cibule a v druhém roce cibule složené. Pokud je to možné je lépe zakoupit si sadbu odolnou proti hlístům a virové nákaze. Koncem podzimu nebo brzy z jara vysazujeme česnekové stroužky, které mají průměr alespoň 13 mm, do hloubky 2,5cm a na vzdálenost 15-20 cm. Česnek je otužilá plodina, potřebuje období jednoho až dvou měsíce s teplotou 0-10 celsia, proto je lepší vysazovat česnek co nejpozději. Na stanovištích s kvalitních zeminou se vyplatí zasadit stroužky až do hloubky 10 cm, protože se tím zvětší úroda. Růst listů ovlivňuje velikost hlaviček česneku, které se vyvíjejí v létě.

Nároky

Česnek dobře prosperuje na otevřených a slunných stanovištích s lehkou a dobře propustnou půdou. V těžké půdě pěstuje česnek raději na vyvýšených záhonech nebo propustnost půdy vylepšíme hrubozrnným pískem. V oblastech s velkým množstvím srážek se česneku daří méně. Příliš chudé půdy je vhodné asi 10 dní před výsadbou pohnojit základním hnojivem. Česneku se dobře pěstuje na půdách vyhnojených pro předcházející plodinu, na kyselých a povápněných půdách.

Při pěstování česneku je důležité střídat plodiny a nikdy nevysazovat česnek na záhon, kde před tím rostla cibule.

Sklizeň a skladování

V druhé polovině léta, jak mile začnou stonky žloutnout a usýchat, vyryjeme česnek opatrně zahradnickými vidlemi a rozložíme ho na slunci, aby vyschl. Pozdě sklizený česnek je seschlý a při skladování hrozí větší nebezpečí, že se nám zkazí. Česnek skladuje na suchém a chladném místě doma nebo v kůlně

Choroby a škůdci

Velké škody na česneku způsobuje květilka cibulová, která v květnu a v červnu klade na listy česneku vajíčka. Larvy, které se z vajíček vyvinou vykusují dolní část listů a cibule. Napadené rostliny žloutnout a postupně odumírají. Častým problémem při deštivém počasí je padlí, které tvoří žlutohnědé skvrny na listech. Bílá sklerocia hniloba cibulových kořenů zapříčiňuje žloutnutí listů. Všechny napadené rostliny musíme okamžitě zlikvidovat a na stanovišti, kde se tato nákaza vyskytla, není možné pěstovat česnek 8 let. Také je důležité střídat plodiny, záhony v zimě zrýt a zakrýt česnek zahradnickou textilií a před výsadbou půdu chemicky ošetřit.

Zajímavosti

Česnek má silné protivirové protibakteriální a proti plísňové účinky. Osvědčil se také při střevních a žaludečních obtížích a při bodnutí hmyzem. Česnek obsahuje 2 alkaloidy, které spojením se tvoří baktericid allicin, jsou také příčinou intenzivní česnekové vůně. Nejnovější výzkum dokázal schopnost česneku ovlivňovat hladinu cholesterolu v krvi a snížit rizika infarktu. Každodenní pojídáním česneku lze také snížit nebezpečí rakoviny.

Galerie

Mohlo by se vám také líbit

Mrkev (Daucus carota)

Mrkev (Daucus carota)

Dvouletá rostlina s dužnatými kořeny, pěstovaná jako jednoletá plodina, ze které se konzumují kořeny. Je to otužilá, až polo otužilá plodina. Patří k základní zelenině, v kuchyni má nezastupitelné místo. Původní kulturní typ měl velké zdužnatělé...

číst více
Rajče (Lysopersicom esculentum)

Rajče (Lysopersicom esculentum)

Rajče jedlé je vytrvalá bylina pěstovaná jako jednoletka pro dužnaté bobule. Obsahuje látky bohaté na beta karoteny a vitamín C a B. Rostlina má výrazně dělené listy a je celá pokrytá žláznatými chlupy, které při dotyku žlutě barvy. Kvete viany...

číst více
Cibule kuchyňská (Allium cepa)

Cibule kuchyňská (Allium cepa)

Cibule kuchyňská je nejstarší ze všech cibulovin. Patří k nejčastěji využívaným druhům zeleniny, neslouží pouze pro kulinářské účely. Od pradávna je oceňována nejenom pikantní chuť a zajímavá vůně, ale také její Léčivé vlastnosti. Jde o dvouletou,...

číst více

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *