1. Domů
  2. /
  3. Pěstujeme
  4. /
  5. Zelenina
  6. /
  7. Celer
  8. /
  9. Celer Bulvový (Apium graveolens...

Celer Bulvový (Apium graveolens var. rapaceum)

Dvouletá rostlina pěstovaná jako Jednoletka, ze které se zpracovává jedlý kořen. Otužilá plodina, obsahové látky v celeru bulvovém jsou významným zdroj draslíku a v menší míře také vitamínů C. Společným předkem celeru bulvového, řapíkového i naťového je planá forma celeru. Celer bulvový je vynikající a všestranně použitelná zimní zelenina s podobnou chutí a vůni jako běžný celer je otužilá a více odolná proti nákazám. Ke konzumaci se používá nejspodnější část stonku, nazývaná bulva. Dužnina je běložlutá. Kořeny, které vyrůstají pod bulvou odstraňujeme.


Pěstování

Celer bulvový potřebuje dlouhou vegetační dobu semena vyséváme koncem zimy nebo počátkem jara. Koncem jara, když se začne oteplovat rostliny, postupně otužujeme a ven je vysadíme, až když nehrozí žádné mrazy. V době přesazování je celer bulvový velmi citlivý na chlad. Z tohoto důvodu se nepokoušejte zpomalit růst rychle rostoucích sazenic snížením teploty, protože by to mohlo být později příčinou předčasné tvorby květů a plodů, je výhodnější dodržovat požadovanou teplotu. Příliš dlouhé sazenice zkrátíme ostrým nožíkem na 8 cm, což je ideální výška pro přesazování. Celer bulvový vyžaduje bohatou propustnou půdu. Je vhodný pro vlhčí části zahrady na podzim do půdy zapracujeme co největší množství odleželého hnoje nebo kompostu. Rostliny vysazujeme na vzdálenost 30–38 cm. Vrcholky bulvy neskrýváme pod zem. Měly by být pěstovány nad terénem. Rostliny pevně zasadíme a dostatečně a pravidelně je zaléváme. V polovině léta odstraníme vnější listy, abychom uvolnili vrcholky bulvy a podpořili jejich vývoj. Pokud se na rostlinách vyskytují boční kořeny, tak je odstraníme. Nedorostlé bulvy můžeme sklízet i během vegetace.

Choroby

Celer bulvový musíme chránit před slimáky. Pochmurnatka mrkvová je častý škůdce, který se vyskytuje na mrkvi a může také požírat celer bulvový. Dobrou ochranou je zahradnická textilie. Vrtalka celerová bývá u celeru bulvového menším problémem než u celeru řapíkatého. Všechny hnědé a puchýřkaté listy odstraníme a rostliny raději pěstujeme pod zahradnickou textilií.

Sklizeň a skladování

Rostliny začneme sklízet, jakmile dosáhnout 10–13 cm v průměru, ale můžeme je ze země vyrývat i větší, aniž by došlo ke ztrátě chuti. Celer je výhodné ponechat v půdě do té doby, než ho potřebujeme zpracovat. Na počátku chladného zimního počasí překryjeme rostliny vrstvou slámy nebo zahradnickou textilií, abychom rostliny uchránili před zmrznutím. Rostliny celeru vykopeme celé ze země, odstraníme vnější listy, středovou listovou růžici na bulvě ponecháme. Ořežeme všechny kořeny a celer bulvový uložíme v bedýnkách naplněných rašelinou nebo pískem na chladné místo. Chráněný před mrazem celer bulvový vydrží uskladnění po celou zimu.

Zajímavosti

Olej z celeru bulvového má zklidňující účinky, a proto bývá doporučován při kožních a revmatických onemocněních. Celer bulvový obsahuje vysoké množství vápníku, fosforu a vitaminu C. Celer bulvový je močopudný, lidé s ledvinovými obtížemi by se měli vyvarovat požívání celeru hlíznatého v nadměrném množství.

Galerie

Mohlo by se vám také líbit

Mochyně peruánská (Physalis peruviana)

Mochyně peruánská (Physalis peruviana)

Pochází z Jižní Ameriky, pěstuje jako jednoletá lilkovitá rostlina, protože původem subtropická rostlina u nás nepřežije mráz. Je dekorativní svými listy, květy i plody. Rostlina je až dva metry vysoká, její rozložité lodyhy se srdčitými listy...

číst více
Brokolice (Brassica oleracea – var. asparagoides)

Brokolice (Brassica oleracea – var. asparagoides)

Brokolice vznikla z planých brukví pocházejících z oblasti středozemního moře. Víceletá nebo jednoletá brukvovitá rostlina, ze které sklízíme nevyvinutá květenství. Otužilá plodina. Vzhledem a vzrůstem připomíná přechodnou formu mezi květákem a...

číst více

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *