1. Domů
  2. /
  3. Pěstujeme
  4. /
  5. Zelenina
  6. /
  7. Brokolice
  8. /
  9. Brokolice (Brassica oleracea –...

Brokolice (Brassica oleracea – var. asparagoides)

Brokolice vznikla z planých brukví pocházejících z oblasti středozemního moře. Víceletá nebo jednoletá brukvovitá rostlina, ze které sklízíme nevyvinutá květenství. Otužilá plodina. Vzhledem a vzrůstem připomíná přechodnou formu mezi květákem a ostatními košťálovinami, je také nejbližší květáku. Brokolice květáková má růžici značně podobnou květáku, ale je mnohem méně pevná. Brokolice výhonková, stonková neboli chřestová je mohutně olistěná a má větší počet volných zdužnatělé bílých větviček s menšími zdužnatělými růžicemi poupat.


Pěstování

Brokolici lze pěstovat v chudých půdách a také dobře roste v studených oblastech. Fialové   odrůdy jsou otužilejší, než bíle, dozrávají později a také dávají menší úrodu. Vzdálenost mezi rostlinami i řádky, do kterých rostliny brokolice vysadíme, by se měly pohybovat kolem 68–75 cm. Brokolice vyžadují pro svůj růst hodně prostoru. Na záhoně vytrvávají téměř po celý rok. Stonkový typ brokolice remontuje, to znamená, že po odřezání vrcholových růžiček vytváří z vedlejších výhonů nové růžičky. Tím se sklizeň příznivě prodlouží až na další dva měsíce.

Nároky na pěstování

  Brokolice Je méně náročná na teplotu, snese mráz do- 8 stupních C. Při vyšších teplotách brokolice vykvétá, chuť je palčivá. Půda by měla být hluboká, vlhká a dobře propustná. Zásoby živin by měly být mírné, protože jejich vysoký obsah v půdě způsobuje nadměrnou tvorbu listů. Brokolice nemá ráda písčité, mělké půdy. Také bychom se měli vyhnout větrnému stanovišti. Vrcholky brokolice bývají těžké, rostlinám hrozí vyvrácení. Přihrnujeme je a vyšší odrůdy uvážeme k tyčce. V suchých obdobích brokolici pravidelně zaléváme. Nenecháváme ji nikdy zvadnout nebo dokonce oschnout. Brokolici nesázíme na záhon, kde se v předchozích letech pěstovala jinak brukvovitá zelenina. Snížíme tak riziko nemocí a napadení škůdci.

Sklizeň

Brokolice sklízíme v době, kdy jsou hlávky dobře vyvinuté, ale ještě se neotevřely květy. Sklizeň provádíme postupně a pravidelně, protože jen tak zajistíme postranním růžička dostatečně čas, které potřebují k růstu. Rostlinu neodřezáváme nikdy celou. A také nedovolíme květům vykvést, protože v takovém případě se zarazí vývoj postranních výhonků.

Choroby

Při pěstování brokolice jsou častým problémem blýskáčci, mšice. Z rostlin také pravidelně odstraňujeme housenky běláska zelného. Brokolici napadají také plodomorky zelné, hmyz podobný komárům. Způsobují deformaci mladých listů a vyslepnutí. Brokolice poté netvoří hlavní růžici.

Zajímavosti

Podobná rostlina brokolici je Kalabréza. Plodina vytváří kolem prostředního hlavního květenství množství malých růžiček. Po první sklizni prostředních hlávek pokračují v růstu. Kalabréza dozrává 3 měsíce po výsevu, sklízí se od léta až do prvních mrazíků. Kalabrézu vyséváme postupně od poloviny jara do poloviny léta a sklízíme je od časného léta až do podzimu. V době, kdy odřežeme prostřední hlávku, Kalabrézy pohnojíme sypkým ve vodě rozpustným základním hnojivem.

Brokolice zlepšuje trávení a povzbuzuje látkovou výměnu. Pomáhá při regeneraci sliznic.  Má vysoký obsah draslíku. Ovlivňuje odvodňování organismu a snižuje krevní tlak. Má silné proti – sklerotické schopnosti.

Galerie

Mohlo by se vám také líbit

Paprika a Chilli (Capsicum annuum. Solanacea)

Paprika a Chilli (Capsicum annuum. Solanacea)

Sladká paprika a paprika chilli. Jednoletá nebo krátkou dobu přežívající víceletá bylina s jedlými plody. Rozlišujeme dvě odrůdové skupiny papriky: zeleninové a kořeninové. Zeleninové odrůdy se vyznačují velkou tvarovou i barevnou různotvárností...

číst více
Česnek setý (Allium sativum)

Česnek setý (Allium sativum)

Vytrvalá bylina z čeledi amarylkovitých, příbuzný póru, cibuli a pažitce. Pěstování česneku je v našich podmínkách snadné při dodržování pěstebních zásad.  Česnek dorůstá výšky 40 cm. Palice česneku se skládá ze stroužků, obalené slupkou bílé...

číst více

Křen (Armoracia rusticana)

Křen je víceletá rostlina, někdy pěstovaná jako jednoletka, ze které se využívá masitých kořenů výrazné chuti. Je to otužilá plodina. Obsahové látky: velké množství vitamínů C a vápníku, nižší obsah uhlovodanů. Výběrem a pěstitelskými podmínkami...

číst více

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *