1. Domů
  2. /
  3. Pěstujeme
  4. /
  5. Zelenina
  6. /
  7. Mangold
  8. /
  9. MANGOLD (beta vulgaris. subsp....

MANGOLD (beta vulgaris. subsp. cicula. Chenopodiaceae)

Dvouletá bylina pěstovaná jako jednoletka, sklízí se listy a listové řapíky. Otužilá plodina. Obsahuje draslík, sodík, železo, je vynikajícím zdroj, beta karotenu a vitamínů A.

Pokud jde o užitkovost, rozeznáváme podle tvaru listu-Mangold listový: má jemné listy dlouhé asi 20 cm a úzké řapíky, chuťově je podobný špenátu. Mangold žebernatý má velké široké listy s dužnatým žebrovým, které chutí připomíná chřest, jeho listy mohou být velké i půl metru, jsou buď kadeřavé nebo zcela ploché. Listové typy mají úzké řapíky a pěstují se pro mohutné listové čepele používané jako špenát.  Řapíky mají bílou nebo červenou barvu a jemnou strukturu. Listy i řapíky mají jemně nasládlou chuť. Mangold, zejména jeho řapíkové a červené odrůdy jsou velmi dekorativní.

Mangold, druh zeleniny: Cvikla– rostliny jsou celkově menší, stonky tenčí a listy jsou tmavě zelené a dužnaté. Rostliny jsou velmi odolné proti předčasné tvorbě květů. Můžeme je opakovaně ořezávat, znovu obrazí. Cvikla má také menší sklon k předčasnému vyhánění do květu.


Pěstování

Mangoldu se daří na slunných nebo lehce zastíněných stanovištích s výživnou, dostatečně vlhkou a dobře propustnou půdou. Na chudých půdách se mohou vyskytnout problémy s vyháněním do květu, a proto doporučujeme zapracovat před výsadbou do půdy dostatek dobře vyzrálého organického hnojiva. Kyselé půdy povápníme. Nejvhodnější teplota při pěstování je 16 až 18 °C, ale mangoldy dobře snášejí i teplotní výkyvy. Bez velkých obtíží přežijí rostliny zimní mrazy až -14 stupňů. Mangold nikdy nesázíme na záhon po červené řepě a ostatních kořenových zeleninách.

Množení

Mangold většinou vyséváme přímo na záhon (duben), ale můžeme jej vysazovat i z předpěstované sadby do sponu 30 x 50 cm. Abychom si zajistili dostatek mangoldu po celý rok, vyséváme semena dvakrát do roka. Špetky 3 až 4 semínek vyséváme do 1 až 2 cm hlubokých důlků, vzdálených 25 cm od sebe. Odrostlé semenáčky vyjednotíme na stanovišti, ponecháme pouze po jednom z nejsilnějších semenáčků. V polovině léta vyséváme pozdnější odrůdy.

Nároky

Při suchem počasí potřebují rostliny dostatek vody. Chceme-li podpořit rostliny v růstu, přisypeme granulovaným nebo zalijeme tekutým základním hnojivem. Rostliny mangoldu pravidelně okopáváme a případně také mulčujeme dobře rozloženým organickým materiálem. V zimě vydrží pod sněhem, ale holomráz ho zničí.

Sklizeň

Na jaře vysetý mangold můžeme sklízet již v polovině léta. Nejdříve sklízíme vnější listy, postupujeme ke středu a úplně na závěr seřízneme bázi stonku. Dáme pozor, abychom neponičili kořen. Všechny porušené nebo škůdci poničené listy likvidujeme. Snažíme se o pravidelnou sklizeň, která podporuje růst. Z rostlin můžeme také postupně otrhávat listy a později zralou rostlinu uříznout asi 2 a půl centimetru nad povrchem půdy. Z pahýlu znovu vyrostou další listy. Nejlepší je jíst listy mangoldu ihned po utrhnutí. Jestliže rostlina začne vytvářet květenství, vylomíme je. Před zimou mangold zakryjeme chvojím, listím nebo netkanou textilií, a pokud to dovolí počasí, můžeme sklízet i v zimě nebo brzy zjara.

Škůdci

U mangoldů je třeba dát si pozor na plísně a plísňové hnědé skvrny, ty se nejčastěji objevují na opakovaně sestřihaných semenáčích. Nejčastěji vyskytujícími se škůdci jsou mšice. Postižené rostliny poznáme podle silně zkroucených či jinak zdeformovaných listů. Skvrny a nepravidelné čáry na listech nám mohou indikovat působení larvy Květilky řepné, na počátku sezóny je vhodné přikrytí rostlin netkanou textilií, tím zabráníme nakladení vajíček. Poškozené listy ihned odstraňujeme. Dalším škůdcem jsou slimáci. Bílé skvrny na listech a předčasné vybíhání do květu bývá způsobeno nedostatkem vláhy v horkých dnech.

Zajímavosti

Listy mangoldu obsahují vysoké množství vitamínů a minerálů. V lidovém léčitelství se šťáva z mangoldu používá ke snížení překrvenosti orgánů. Listy jsou schopné snižovat žaludeční kyselost a zároveň mají projímací efekt. Mangold lze zařadit do jídelníčku při redukčních dietách. I když je mangold velmi zdravý, konzumujeme ho s mírou. V mangoldu najdeme i rutin, který výrazně zpevňuje cévy a zlepšuje jejich pružnost a pevnost, pomáhá při ateroskleróze a žilní nedostatečnosti.

Mohlo by se vám také líbit

Mochyně peruánská (Physalis peruviana)

Mochyně peruánská (Physalis peruviana)

Pochází z Jižní Ameriky, pěstuje jako jednoletá lilkovitá rostlina, protože původem subtropická rostlina u nás nepřežije mráz. Je dekorativní svými listy, květy i plody. Rostlina je až dva metry vysoká, její rozložité lodyhy se srdčitými listy...

číst více
Mrkev (Daucus carota)

Mrkev (Daucus carota)

Dvouletá rostlina s dužnatými kořeny, pěstovaná jako jednoletá plodina, ze které se konzumují kořeny. Je to otužilá, až polo otužilá plodina. Patří k základní zelenině, v kuchyni má nezastupitelné místo. Původní kulturní typ měl velké zdužnatělé...

číst více

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *