ČERVENEC

brambora

Příspěvek od Ivan Haška

13. 7. 2023

Červenec je někdy měsíc, který se chová jako apríl. Někdy připomíná léto ve stepi, horko, sucho, prakticky bez srážek. Ve chvíli, kdy přijdou srážky, jsou to bouřkové přívaly, občas doprovázené kroupami. Teploty v červenci obyčejně stoupají. Rčení našich předků: Když dnes ubývá, horka přibývá, je stále aktuální. V červenci se nacházíme v období hojné sklizně mnoha druhů zeleniny. Mezi nejvíce charakteristické druhy patří rajčata, papriky, cukety, okurky, hrášek, fazole, salát, květák a brokolice. Tyto druhy zeleniny jsou jen některými příklady, ale v červenci můžeme očekávat širokou škálu i jiných druhů zeleniny.

cherry rajče

Práce na zeleninové zahradě

Pro zdravý růst zeleniny je potřeba dodávat do půdy dostatečnou výživu. Existují různé druhy hnojiva, která můžeme použít včetně hnojiv organických. Průběžně rostliny okopáváme, plejeme a zaléváme.

Pečlivě hlídáme, aby zeleninu nezničili choroby, škůdci a plísně.

Výsadba předpěstované sadby

V červnu nebo na začátku července je ideální čas na výsadbu sazenic zeleniny. Je důležité zvolit vhodné místo, na kterém zelenina bude mít dostatek slunce a kde budeme mít také dobrý přístup k vodě. Zároveň mějte na paměti, že zelenina potřebuje dostatečný prostor, aby mohla růst.

Vysazujeme druhou nebo už i třetí vlnu sazenic s krátkou vegetační dobou.

V případě, že chceme mít větší kontrolu nad pěstováním kvalitní zeleniny a zajištění kvalitní sklizně využíváme předpěstování rostlin. To znamená, že semena vysázíme do květináčů nebo pařeniště s kvalitním substrátem.

Výsevy zeleniny

Vyséváme karotku, kopr, fazolky, hrášek, špenát, ředkve, ředkvičky a vodnici, mangold. Tam, kde již nechceme pěstovat zeleninu, vyséváme zelené hnojení.

Hrášek

Sklizeň

Sklízíme rané brambory.

V létě sklízíme saláty hlávkové, římské i ledové. Římské saláty občas prorůstají, průběžně je tedy odtrháváme. Sklízíme pozdní odrůdy dřeňového a cukrového hrachu, fazolové lusky. U keříčkových odrůd častější sklizní podporujeme nasazování květů a lusků, u hrášku to však neplatí.

Česnek paličák narovnává stvol s pacibulkami, nať nepaličáků začíná žloutnout. Česnek vytrháváme, pokud je blátivo, můžeme ho i oprat. Rostliny svazujeme do svazků a dáváme je sušit do stínů, tam, kde je průvan. Jestliže necháváme česnek na řádku, slunce ho dokáže poničit, zkrátí se i doba uskladnění. Česnek zpravidla během července sklidíme všechen. Je jedno, jestli je ozimý nebo jarní, všechen vyzrává zpravidla v tomto měsíci.

Cibule: V červenci je ke sklizni spíše jen cibule ozimá, a to jak ze sazečky, tak ze srpnového výsevu. Cibuli jinak vytrháme a necháme až do uschnutí na řádku, potom ji nať ukroutíme nebo uřízneme. Záleží, jestli budeme vázat copy, sklízíme se suchou natí.

Brokolice, kapusta, květák, zelí: tato zelenina potřebuje ne moc často, ale zato hojnou zálivku. Je důležité, aby se voda dostala ke kořenům zeleniny. Začínají naletovat bělásci. Procházíme porosty, obracíme listy a jestliže uvidíme žlutá vajíčka, hned je likvidujeme. U zeleniny, ze které sklízíme listy nebo volné hlávky, je velkým škůdcem molice Vlaštovičníková: poškozuje vzhled a užitnou hodnotu květáku. Když je jí moc, může po dešti květák zčernat od hub, černí, který se množí na medovici, kterou déšť spláchne do květáku, brokolice nebo letního zelí. V té chvíli se zelenina stává nejedlou.

Plodová zelenina, rajčata, papriky, okurky, lilky, tykve: I zde začínají první sklizně plodů.

Polní kultury jdou ohroženy spíše chorobami, skleníkové škůdci (Svilušky, mšice, molice a další). Objevuje se plíseň na okurkách a za deštivého počasí i na rajčatech.

Jahodník v červenci po odplození potřebuje velkou péči. Jahodníky po sklizni zalejeme, odplevelíme a pohnojíme. Odstraňujeme přebytečné šlahouny u všech jahod, které pěstujeme pouze na plody a nepočítáme s jejich množením, aby se rostliny zbytečně nevysilovaly. U některých odrůd je vhodné spolu s odnožemi odstranit i pár listů. Sklizeň v následujícím roce je pak vyšší. Je potřeba vyzkoušet, která odrůda na to reaguje dobře. U ostatních odrůd se doporučuje posekat listy pouze při silném zaplevelení nebo při napadení škůdci, například roztočníkem jahodníkovým. Vlastní sazenice si pořizujeme pouze z jednoletých jahodníků.

Rady a tipy

Na záhonech po sklizni provádíme přesuny zeleniny. Tam kde jsme sklidili zeleninu, můžeme sázet novou: například kde byly saláty, dáme raději košťáloviny a naopak. Můžeme vysévat tuřín, vodnici, fenykl, a hlavně pekingské a čínské zelí.

Důležité je mít dobrý zdroj vody, který umožňuje aplikovat vyšší dávky v jednom termínu. Vláha se musí dostat ke kořenům zeleniny. Po zálivce a oschnutí svrchní vrstvu zkypříme, aby se voda nevypařovala a zem neobrazila plevelem.

Mohlo by se vám také líbit

Červen

Červen

V červnu nastává na užitkové zahradě období sklizně. Ve skleníku již můžeme sklízet saláty, kedlubny, ředkvičky. Dozrává také první česnek a ozimá cibule. Teploty se v červnu obvykle vyšplhají na vyšší úroveň, proto je důležité dbát na pravidelnou...

číst více
LISTOPAD

LISTOPAD

Listopad je proměnlivý měsíc, střídají se teplé a slunečné dny s chladnými a deštivými, někdy napadne první sníh – klimatické podmínky mají vliv na rostliny na zahradě. Chráníme je před mrazem, vlhkostí a nedostatkem světla. Jestliže jsme provedli...

číst více
Rajčata v samozavlažovacích kvetináčích

Rajčata v samozavlažovacích kvetináčích

Zahrady určené k pěstování ovoce a zeleniny máme v paměti z dob našich rodičů a prarodičů. V poslední době se sympatický trend pěstování vlastních bylinek či zeleniny zase vrací. Produkty ze zahrádky začínáme znovu vnímat jako bonus, něco velmi...

číst více

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *